Vierhonderd leerlingen uit het voortgezet en middelbaar onderwijs in Flevoland gaan in de week van 25 tot en met 29 januari in workshops aan de slag met het thema voedselbossen. Deze workshops worden georganiseerd door IVN Flevoland en Stichting Oikos, in het kader van het Kennisprogramma DuurzaamDoor over eetbare natuur in Flevoland.
Het doel van de workshops is dat jongeren ideeën aanleveren om leeftijdgenoten bij voedselbossen te betrekken: in ontwerp, aanleg, onderhoud of in de organisatie van activiteiten.
Voedselbos
Een voedselbos is opgebouwd uit acht of negen vegetatielagen van eetbare gewassen. Ze worden ontworpen volgens de ecologische principes van een natuurlijk bos door slimme integratie van bomen, struiken, kruiden, knol- en wortelgewassen, bodembedekkers, klimplanten en schimmels (o.a. paddenstoelen) met diverse landschapselementen zoals hagen, houtwallen, poelen en vijvers. Zo ontstaat de structuur en biodiversiteit van een natuurlijk bos.
Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst zoals groenten, fruit, bladgroen, noten, paddenstoelen en honing. Daarnaast kan een voedselbos een rijke ‘oogst’ opleveren aan hoogwaardige natuur, aantrekkelijk landschap en producten zoals medicinale kruiden en zaai- en plantgoed.
Flevoland
Het thema voedselbos leeft in Flevoland. In de provincie zijn al enkele voedselbossen ontworpen en aangepland en nieuwe initiatieven staan in de steigers. Hierbij zijn verschillende organisaties en tientallen vrijwilligers betrokken. De leerlingen uit het voortgezet en middelbaar onderwijs helpen hen nu, door met ideeën te komen waardoor een voedselbos ook voor jonge mensen interessant en uitdagend wordt. Deze ideeën kunnen bijvoorbeeld de aanleg van plek zijn om te ‘chillen’, of een activiteit speciaal voor en door jongeren.
Omdat er zich zoveel scholen uit Flevoland voor de workshops hebben aangemeld, spreekt organisator IVN Flevoland zelfs van een ‘Voedselbossenweek’: een team van workshopleiders en medewerkers reist de hele week van de ene school naar de andere om ideeën op te halen. Initiatiefnemers van Flevolandse voedselbossen zijn hierbij zoveel mogelijk aanwezig, zodat zij direct op de ideeën van de leerlingen kunnen reageren.
IVN streeft waar mogelijk naar een meerjarige samenwerking tussen bos en school: zo zouden de leerlingen zelf kunnen meewerken aan de realisatie van hun idee, en al doende kennis en ervaring opdoen met begrippen als biodiversiteit, ecosystemen en eetbare natuur.
Kennisprogramma DuurzaamDoor
Dit initiatief is onderdeel van het project Duurzame Voedsellandschappen, waar diverse partijen de handen ineen slaan voor innovatieve initiatieven op het gebied van voedselproductie, duurzaamheid, ondernemerschap, educatie en landschap in de Provincie Flevoland en draagt zodoende bij aan de realisering van een meer groene, duurzame economie. Het project is mede mogelijk gemaakt door het kennisprogramma Duurzaam Door.
Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Flevoland.