Het Kennisprogramma DuurzaamDoor Flevoland geeft uitvoering aan projecten rondom het thema ‘sociale Innovatie voor een groene economie’. De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van kennis, het versterken van competenties en het verbinden van partijen op de thema’s energie, voedsel/(stads)landbouw en grondstoffen (biobased/ circulair economy).
Het programma wordt door een coalitie van partijen vormgegeven, dit zijn: de provincie Flevoland, de gemeenten Almere, Lelystad en Zeewolde, IVN Flevoland, Natuur en Milieufederatie Flevoland, CAH Vilentum en het Waterschap Zuiderzeeland.
Met ingang van 1 juli 2015 komende de volgende projecten in uitvoering:
- Scholier zoekt waarde 2.0
Doel: Het thema ‘verwaarding van reststromen’ toegankelijk maken voor een breed publiek. Leerlingen van het voortgezet onderwijs (technasium) hebben in opdracht van Flevolandse ondernemers en van Waterschap Zuiderzeeland onderzoek gedaan naar een lokaal vraagstuk op het gebied van bedrijfsreststromen. Dit project is gestart in 2014. Voor 2015 en 2016 zien partijen een vervolg op dit project, waarbij zowel verbreding als verdieping van het thema ‘verwaarding van reststromen’ wordt beoogd.
Contact: Anna Bilker, IVN Flevoland, e-mail: [email protected]
- Sociale innovatie voor een duurzaam voedsellandschap
Doel: Dit project brengt Flevolandse partijen en kennis en experts van buiten de provincie bij elkaar die expertise en ervaring hebben op het domein van voedselproductie in openbaar groen, duurzaamheid, ondernemerschap, educatie en het landschap. In de afgelopen periode zijn verschillende samenwerkingsinitiatieven gevormd. De insteek van dit project is dat én de kracht die nieuwe initiatieven nog onvoldoende is benut én dat we onvoldoende inzichtelijk hebben welke initiatieven wel en welke niet werken. Dit project zal bijdragen aan de sociale innovatie.
Contact: Nicolette van de Kamp, CAH Vilentum, e-mail [email protected]
- Duurzame Energie, leren en stimuleren
In Flevoland wordt heel veel grootschalige duurzame energie opgewekt: de provincie is hierin koploper van Nederland. Er zijn echter nog grote kansen voor decentrale opwekking door particulieren en woningcorporaties. Ook voor energiebesparing in de bebouwde omgeving bij zowel bedrijven als bewoners is veel winst te halen.
Dit project heeft als doel om scholieren te interesseren voor werk in de duurzame energiesector, deskundigheid en kennisdeling te bevorderen met name binnen het onderwijs, particulieren en bedrijven te stimuleren voor het gebruik van duurzame energie- en energiebesparingsproducten,.
Contact: IVN: Anna Bilker, NMFF: Robert Atkins, e-mail [email protected] / [email protected]
- Verbinden met de bron (2)
De partners willen via dit project concreet een stap verder komen in het opzetten van een Flevoland breed podium voor de duurzame initiatieven van Flevoland met als doel het (eta)leren van goede voorbeelden op het gebied van duurzaamheid. Dit project is gestart in 2014 en krijgt een vervolg in de periode 2015/2016.
De partners willen via dit project concreet een stap verder komen in:
- zicht op geslaagde burgerinitiatieven op de thema’s energie, deeleconomie, groen/water, voedsel
- zicht op verschillende aanpakken in andere gemeenten
- zicht op veranderende sturingstijlen vanuit overheden en intermediaire organisaties
- het verbreden en verdiepen van het leernetwerk ‘samenspel groene Initiatieven en overheden’
Contact: Vera Dam, Natuur en Milieufederatie Flevoland, e-mail: [email protected]