“Flevoland is een echte natuur en voedingsprovincie. Een groot deel van de provincie bestaat uit agrarisch cultuurlandschap of natuur, zoals de Oostvaarderplassen, bossen en randmeren. Desondanks opereren landbouw, natuur en het stedelijk gebied helaas nog meer naast dan met elkaar, daar waar er ten aanzien van voedsel volop mogelijkheden en ontwikkelingen zijn die een meer integrale aanpak rechtvaardigen. Een aanpak waarbij burgers meer bekend en betrokken raken bij voedsel uit de Flevolandse natuur en van het land, waarbij inwoners en organisaties gezamenlijk meedenken over – en participeren in voedselbosinitiatieven en waarbij de landbouw meer betrokken is bij het brede pallet aan stadslandbouwinitiatieven in de provincie.
Het project Eetbare Leefomgeving wil een bijdrage leveren aan het verbinden van stad, landbouw en natuur ten aanzien van voedselproductie. Flevoland is een plek bij uitstek om te dienen als kraamkamer voor de (door)ontwikkeling van voedselbossen en eetbare natuurlandschappen. Het is fantastisch om te zien hoe deze concepten mensen weer verbindt met de oorsprong van ons voedsel en het denken daarover tot een hoger geïntegreerd plan brengt.
Dit project brengt Flevolandse partijen en experts van buiten de provincie bij elkaar die expertise en ervaring hebben op het domein van voedselproductie, duurzaamheid, ondernemerschap, educatie en het landschap. Het project is mede mogelijk gemaakt door het kennisprogramma Duurzaam Door.”