In afgelopen DuurzaamDoor zijn verschillende samenwerkings-initiatieven etc, gevormd en sindsdien in meerdere of mindere mate actief. De insteek van dit project is dat EN de kracht van die nieuwe initiatieven nog onvoldoende is benut EN we onvoldoende inzichtelijk hebben welke initiatieven wel en welke niet werken. Het programma DuurzaamDoor wil een sociale innovatie op gang brengen, de mate waarin we daarin slagen is nog onvoldoende belicht.
Voortbordurend op eerdere projecten willen we rond 4 dimensies welke gerelateerd zijn aan het thema VOEDSEL de initiatieven verder verdiepen en er lerende, participatieve netwerken van maken, waarbinnen de mate waarin de netwerken bijdragen aan sociale innovatie goed kan worden onderzocht.
- Deze 4 dimensies zijn:
- Jeugd en jongeren;
- Productie en vermarkting;
- Eetbare natuurlandschappen;
- Gezondheid en welzijn;
Dit project beoogt doelen op twee niveau’s, nl.
- Verbreden en verdiepen van bestaande, in eerdere projecten gerealiseerde samenwerkingsinitiatieven;
- Onderzoeken in hoe en in welke mate de netwerken bijdragen aan sociale, duurzame innovatie, de do’s en dont’s identificeren en aanbevelingen doen voor een duurzaam vervolg na 2016.
Uiteindelijk zullen er veel meer mensen (jongeren, professionals, vrijwilligers, leerkrachten en docenten, overheidsfunctionarissen) in Flevoland kennis hebben genomen van voedselproductie gerelateerde kennis in de volle breedte en van de vele initiatieven die er op dit terrein zijn en is er meer zicht op het duurzaam verankeren in toekomstige activiteiten.
Dit initiatief is onderdeel van het project Duurzame Voedsellandschappen, waar diverse partijen de handen ineen slaan voor innovatieve initiatieven en samenwerkingsvormen op het gebied van duurzame voedsellandschappen, ondernemerschap, educatie ontwikkeling en ontsluiting, gezondheid en welzijn in de Provincie Flevoland. Het project is mede mogelijk gemaakt door het kennisprogramma Duurzaam Door.