In Flevoland wordt heel veel grootschalige duurzame energie opgewekt: de provincie is hierin koploper van Nederland. Er zijn echter nog grote kansen voor decentrale opwekking door particulieren en woningcorporaties. Ook voor energiebesparing in de bebouwde omgeving bij zowel bedrijven als bewoners is veel winst te halen. Met name bewoners hebben moeite om door het grote informatieaanbod keuzes te maken bij bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepalen of het kiezen van isolerende maatregelen. Hierdoor wordt uitvoering uitgesteld.
Woningcorporaties en bedrijven ontwikkelen hun eigen energiebesparende projecten, zonder daarbij van elkaar te leren: steeds opnieuw het (eigen) wiel uitvinden. Door best practices te delen, kunnen goede voorbeelden worden overgenomen waardoor er sneller tot uitvoering overgegaan kan worden.
In het onderwijs, met name bij de technasia, liggen veel kansen om leerlingen beter te verbinden met de Flevolandse praktijk van duurzame energieopwekking. Door de aandacht voor duurzame energie en energiebesparing bij scholieren te vergroten kan dit er uiteindelijk toe leiden dat meer scholieren kiezen voor een baan in de duurzame energiesector. De provincie heeft de drive om talent in Flevoland te houden: een directe, constructieve koppeling op het thema duurzaamheid tussen onderwijs en bedrijfsleven, heeft als achterliggend doel dat talent, dat buiten de provincie gaat studeren, later terugkeert. Anderzijds maken lokale ondernemers en organisaties op het gebied van duurzame energie nu al kennis met de werknemers van de toekomst.
Het eindsymposium van het project Werk maken van duurzame energie dat eind 2014 werd georganiseerd, was een groot succes. Deze gezamenlijke bijeenkomst van NMFF en IVN trok zo’n 35 energie-professionals en meer dan 80 scholieren. Om scholieren te betrekken bij duurzame energie en om de Flevolandse best practices te etaleren zou het goed zijn om een symposium te organiseren. Daarnaast worden Flevolandse ondernemers uitgedaagd om de mogelijkheden van schoolopdrachten te verkennen en die toe te passen in de bedrijfsvoering.
Doelgroepen
Jeugd/ jongeren in voortgezet onderwijs met technasiumprofiel: omdat zij staan voor keuze van vervolgopleiding en straks waarschijnlijk kiezen voor een bètastudie. In het verlengde daarvan: bestuurders, directieleden, technatoren en docenten van de deelnemende Flevolandse technasia. (netwerk IVN)
Burgers, bedrijven, woningcorporaties en energie coöperaties: omdat zij kunnen investeren/ de vraag kunnen creëren. (netwerk NMFF)