In het kader van Duurzaam Door hebben sinds 2013 een drietal projecten gedraaid op Flevolandse bodem omtrent het themagebied Voedsel; “Gezond Flevolands voedsel voor jong en oud, Eetbare Leefomgeving, Sociale innovatie voor duurzame voedsellandschappen”. Lees meer ...
Terugblik symposia Scholier zoekt Waarde
Technasiumscholieren uit heel Flevoland presenteerden op twee symposia hun ideeën en oplossingen voor vraagstukken van de Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en de gemeenten Almere, Lelystad en Zeewolde, op het gebied van reststromen en circulaire economie. Lees meer ...
Leernetwerk burgerinitiatieven, overheid, NGO’s zoekt beter samenspel
Vanuit de samenleving in Flevoland ontstaan vele groene ideeën op de thema’s energie, deeleconomie, groen/water en voedsel. Een aantal weet zich succesvol verder te ontwikkelen tot duurzame initiatieven die stevig in de maatschappij verankerd zijn, anderen houden maar kort stand of komen helemaal niet tot ontwikkeling. Om inzicht te krijgen hoe duurzame ideeën succesvol kunnen…
Lees meer …
Visie Eetbare Natuurlandschappen en Voedselbos
Het rapport ‘Visie eetbare natuurlandschappen en voedselbos’ is verschenen. De visie is gemaakt door de coalitie van de partijen CAH, NMFF, LBF, IVN en DWEL/EMbergy. Het is ontwikkeld binnen het DuurzaamDoor-project ‘eetbare natuurlandschappen’. Klik hier om het document te bekijken of kijk onder het thema Voedsel in de rubriek: Meer informatie.
Duurzame energie: leren en stimuleren
In Flevoland wordt heel veel grootschalige duurzame energie opgewekt: de provincie is hierin koploper van Nederland. Er zijn echter nog grote kansen voor decentrale opwekking door particulieren en woningcorporaties. Ook voor energiebesparing in de bebouwde omgeving bij zowel bedrijven als bewoners is veel winst te halen. Met name bewoners hebben moeite om door het grote…
Lees meer …
Groene economie vraagt om sociale innovatie
Het DuurzaamDoor project ‘Verbinden met de Bron’ gaat over de dagelijkse keuzes die mensen maken bij de vragen hoe ze zich kleden, wat ze eten, welke energie ze gebruiken en hoe er kan worden omgegaan met hun ontlasting (recycling, fosfaat). Een groene, duurzame economie. Dat is het wensbeeld van bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, burgers en maatschappelijke…
Lees meer …
Eetbare Leefomgeving
Het project ‘Eten uit je eigen stad, dorp of uit de natuur’ wil meer bekendheid verwerven over plekken waar uit het openbaar groen kan worden geplukt. Tegelijkertijd is het de opzet dat er meer van dergelijke plekken komen in en buiten de stad (‘voedselbossen’ en ‘wildpluktuinen’). Bewoners, vooral jeugd op school, worden bij deze ontwikkelingen…
Lees meer …
Scholier zoekt Waarde
In 2014 startte IVN Flevoland het DuurzaamDoor-project ‘Scholier zoekt Waarde’, met als doel: het thema ‘verwaarding van reststromen’ toegankelijk maken voor een breed publiek. Leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben in opdracht van Flevolandse ondernemers en van Waterschap Zuiderzeeland onderzoek gedaan naar een lokaal vraagstuk op het gebied van bedrijfsreststromen. Met als resultaat: in minstens…
Lees meer …