Presentaties project Scholier zoekt Waarde op 10 juni
Lelystad – Wat gebeurt er wanneer je de creativiteit en denkkracht van scholieren uit het voortgezet onderwijs inzet om oplossingen te bedenken voor vraagstukken van Flevolandse ondernemers op het gebied van reststromen? Dan wordt er bedacht dat je van wortelschrapsel dat overblijft na de productie van babycarrots, niet alleen wortelolie en wortelalcohol kan worden gemaakt, maar ook een ondervloer voor laminaat. En blijkt uit hun onderzoek dat zowel de huiskrekel als de morioworm goed gedijen op restpartijen patat.
Technasiumscholieren uit Lelystad en Emmeloord lieten op 10 juni in het BioScience Center in Lelystad zien hoe reststromen uit de agrofood sector in de provincie beter verwaard kunnen worden. Op die middag presenteerden zij gezamenlijk hun ideeën aan een breed publiek van ondernemers en vertegenwoordigers uit onderwijs, gemeenten en de provincie Flevoland. Vervolgens gingen zij met deze partijen in gesprek over wat er volgens hen op het gebied van reststromen de komende jaren in Flevoland moet gebeuren.
Scholier zoekt waarde
De bijeenkomst was het sluitstuk van het eerste traject van het project Scholier zoekt waarde – jongeren aan de slag met reststromen, dat het afgelopen schooljaar op verschillende Flevolandse technasia heeft plaatsgevonden. Doel van dit project is om de denkkracht en de creativiteit van jongeren in te zetten voor een oplossing van knellende vraagstukken over het beter verwaarden van bedrijfsreststromen.
Dit project is een initiatief van IVN Flevoland, Instituut voor natuureducatie en Duurzaamheid. IVN werkt hierin samen met Wageningen UR/ACRRES, Plus-Ultra, Stichting Technasium en Technasium Netwerk Flevoland. Opdrachtgevers voor de leerlingen waren Delibugs en Marfo Food uit Lelystad en Topfresh B.V. uit Kraggenburg.
Call to action
De betrokken leerlingen hebben door dit project niet alleen veel geleerd over reststromen, maar hebben ook ideeën gekregen over de manier waarop Flevoland hiermee zou moeten omgaan. Dit werd getoond in een kort filmpje, dat is gemaakt door SGL-scholiere Kaylee van Schuilenburg. Dit filmpje, dat op deze bijeenkomst zijn première beleefde, is een ‘call tot action’ voor Flevolandse overheden en ondernemers.
Opvallend was dat de leerlingen zowel in hun presentaties als in het filmpje de Provincie Flevoland, het Flevolandse bedrijfsleven en Wageningen UR/ACRRES oproepen meer samen te werken om bedrijfsreststromen op lokaal niveau beter te verwaarden. ‘Flevoland zou als provincie hierin voorop moeten lopen’, aldus een technasiumscholier in het filmpje.
DuurzaamDoor
Scholier zoekt Waarde is mede mogelijk gemaakt door DuurzaamDoor. DuurzaamDoor is een kennisprogramma dat de ontwikkeling naar een groene, duurzame economie helpt versnellen en doorbraken helpt realiseren. Centraal staan maatschappelijke vraagstukken over energie, water, biodiversiteit, grondstoffen en voedsel.
Het komend schooljaar krijgt Scholier zoekt Waarde een vervolg, waarbij ook de overheden (provincie, gemeenten, Waterschap) als opdrachtgever gaan fungeren voor projecten met scholieren over reststromen in Flevoland.