Duizenden zeecontainers vol met plantaardig materiaal. Dat is wat waterschappen jaarlijks ‘verzamelen’ bij het uitvoeren van slootonderhoud en andere werkzaamheden. Zonde om dit als afval te zien terwijl je er ook waardevolle (grond-)stoffen van kunt maken. Acht waterschappen en kennisinstellingen gaan dit samen onderzoeken Lees meer ...
Oeverbeschoeiing planken
Joost Schrander van Waterschap Zuiderzeeland aan het woord: Wij maken oeverbeschoeiing planken van oude polyester bootjes. De oude bootje worden zo behandeld dat ze hergebruikt kunnen worden in planken die wij als beschoeiing kunnen gebruiken. Lees meer ...
Flevolandse scholieren en overheden samen aan de slag met reststromen
Lelystad – Technasiumscholieren in heel Flevoland zijn in opdracht van vijf Flevolandse overheden aan de slag geweest met vraagstukken op het gebied van reststromen en circulaire economie. IVN Flevoland organiseert op 29 juni en op 6 juli twee symposia in Lelystad, waar de leerlingen hun bevindingen presenteren. Zo denken de leerlingen in opdracht van de…
Lees meer …
Poep & Plas Handleiding voor Leerkrachten
IVN Flevoland voor de educatie over reststromen een handleiding gemaakt voor leerkrachten gericht op beleving en ervaring door jonge kinderen met poep en plas. Deze handleiding kunt vinden op DuurzaamFlevoland onder het thema grondstoffen bij het kader ‘Meer informatie’ Mocht u na het lezen van deze handleiding interesse hebben in de lespakketten voor de groepen…
Lees meer …
Ondervloeren laminaat en patat voor insecten als oplossing voor reststromen
Presentaties project Scholier zoekt Waarde op 10 juni Lelystad – Wat gebeurt er wanneer je de creativiteit en denkkracht van scholieren uit het voortgezet onderwijs inzet om oplossingen te bedenken voor vraagstukken van Flevolandse ondernemers op het gebied van reststromen? Dan wordt er bedacht dat je van wortelschrapsel dat overblijft na de productie van babycarrots,…
Lees meer …
Leerlingen verzinnen nieuwe toepassingen voor wortelschraapsel
Technasiumleerlingen uit de klassen 2 havo en vwo van het Emelwerda College in Emmeloord hebben de afgelopen weken hun hersens laten kraken over de vraag hoe er bij het ontwikkelen van baby carrots minder schrapsel overblijft. Immers: mensen willen wel kleine worteltjes uit een potje, maar dat betekent wel dat 30% van de wortel bij…
Lees meer …
Rondleiding over duurzame energie voor het voortgezet onderwijs
Zo’n 60 leerlingen van het Almere College in Dronten hebben op donderdag 11 september een leerzame rondleiding gehad op het terrein van het Bio Science Center aan de Runderweg in Lelystad. Deze rondleiding werd voor het eerst geheel verzorgd door de duurzaamheidsvrijwilligers van de Flevolandse EnergieFabriek, die hier speciaal voor zijn opgeleid door IVN Flevoland….
Lees meer …