![](https://www.duurzaamflevoland.nl/wp-content/uploads/2016/11/IXUS_IMG_5680-747x560.jpg)
In het kader van Duurzaam Door hebben sinds 2013 een drietal projecten gedraaid op Flevolandse bodem omtrent het themagebied Voedsel; “Gezond Flevolands voedsel voor jong en oud, Eetbare Leefomgeving, Sociale innovatie voor duurzame voedsellandschappen”.
Het doel van deze projecten is het ontwikkelen van kennis, het versterken van competenties en het creëren van synergie tussen de samenwerkende partijen. Gezegd mag worden dat dit met verve is gelukt. Hierdoor zijn beoogde doelgroepen, variërend van scholen, burgers, bedrijven, instellingen, overheden tot maatschappelijke organisaties, geïnspireerd en betrokken geraakt en toegerust met kennis, bewustzijn, attitude en handelingsperspectieven op dit thema.
In het kader van het project “Eetbare Leefomgeving”, hebben Flevolandse partijen en experts de handen ineen geslagen voor kennisontwikkeling en visievorming ten aanzien van Eetbare natuur in Flevoland. Dit heeft geleid tot de totstandkoming van een visiedocument.
De gezamenlijke wens en ambitie was om met de kennis, handvatten en aanbevelingen uit dit visiedocument een concrete bijdrage te leveren aan de uitbreiding en versterking van bestaande natuur met eetbare natuur in Flevoland. Daarbij was de insteek om een zo groot mogelijke groep mensen actief te bereiken en betrekken.
Geweldig om te zien dat in het vervolgproject `Duurzame Voedsellandschapen` dit reeds gerealiseerd is. Voor meer dan 500 leerlingen van het voortgezet en middelbaar onderwijs in Flevoland zijn workshops over voedselbossen georganiseerd. Er is een minisymposium georganiseerd voor burgers, agrariërs, docenten en beleidsmakers. Daarnaast zijn er bewonersbijeenkomsten georganiseerd en voor `professionals` zijn kennisateliers gehouden. Binnen COP bijeenkomsten is de ontwikkelde kennis uit het visiedocument toegepast, verder aangescherpt en gedeeld met nieuwe initiatieven in Flevoland.
Duidelijk is dat velen, zowel beroepsmatig als hobbymatig, geïnspireerd zijn geraakt en (nieuwe) mogelijkheden zien om eetbare natuur in de leefomgeving in te passen.
Naast genoemd succes heeft het project “Duurzame Voedsellandschappen” nog meer ontstane netwerken uit voorgaande projecten versterkt en uitgediept. Zo ook de kenniscoalitie ‘Gezond eten in de zorg’. De kenniscoalitie bestaat uit een groeiende groep mensen die zich willen inzetten voor gezonder eten in instellingen en kleinschalige thuiswoonsituaties.
Middels praktijkbijeenkomsten op (zorg)locaties is praktijkkennis gedeeld en doorontwikkeld en zijn ervaringen uitgewisseld. Daarbij zijn er stappen gemaakt om het zelf organiserend vermogen van het netwerk te vergroten en is inzichtelijk gemaakt wat hiervoor nodig is.
Ook het `lerend netwerk productie en vermarkting` voor lokaal voedsel in Flevoland heeft een doorontwikkeling gemaakt waarbij diverse Flevolandse netwerken een coalitie hebben gevormd. Een groot gezamenlijk succes was de `Netwerkdag Regionale voedselproductie”, georganiseerd voor voedselproducenten die onderdeel uitmaken van www.lokaalvoedselflevoland.nl. Hier was ruimte voor uitwisseling, kennisontwikkeling, en kruisbestuiving. Op deze actiedag stond het formuleren van een actieplan voor het vermarkten van regionaal voedsel centraal. Momenteel wordt een brede projectgroep geformeerd om het actieplan te omarmen en te gaan dragen. Wordt vervolgd!
Overkoepelend aan de projecten is vanuit het werkpakket sociaal leren, dat vorm heeft gekregen met de methode ‘Dynamische Evaluatie’, een gezamenlijk organisatievraagstuk naar voren gekomen. Namelijk; wat is er nodig binnen de organisaties om de vragen die aan ons gesteld worden vanuit de energieke samenleving (binnen en buiten Flevoland) te kunnen bedienen en op welke manier kunnen de organisaties hierin verder samen optrekken.
Ofwel, we sluiten af met een vraag, een opgave en een uitdaging voor de toekomst!
Quote projectleider (Nicolette van de Kamp: projectleider_Aeres Hogeschool):
Geweldig te zien hoe deze 3 projecten en partijen met elkaar de stadia van ontwikkelen, verbinden en opschalen hebben doorlopen; ontwikkeling van competenties, verbinding en krachtenbundeling van personen en organisaties en opschaling van dat wat werkt!